Vijf uitgangspunten voor een gelukkig leven

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

spiritualiteitWelke levenslessen dragen echt bij aan het geluk in je leven? Als ik terug kijk op mijn ontwikkeling van de afgelopen drie jaar, dan zijn er een aantal lessen die mij erg geholpen hebben.

Ik heb ze uitgewerkt in vijf makkelijk te volgens uitgangspunten. Het zijn eigenlijk 1 vraag, 4 uitgangspunten en 3 principes. Maar dat is geen goede kop voor een blogartikel. :-)

Stel jezelf de volgende vraag:

Wat zou ik het liefst doen, als geld geen belemmering zou zijn?

Er zijn mensen die zich laten beperken in hun vrijheid en levensplezier om financiƫle redenen. Dat uit zich vaak in de volgende vorm:

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Ik wil graag …. maar ik heb het geld er niet voor. Ik kan pas …. als ik x bedrag aan geld gespaard heb. Als ik nou eens de loterij won, dan kon ik eindelijk ….

Het is echter enorm waardevol als je andersom denkt. In deze korte uitleg op Youtube verwoord Alan Watts dit standpunt schitterend.

Ook ik had hier last van. Na wat mijmeringen kwam ik er achter wat ik het allerliefste doe. Maar hoe dan verder? Dan wordt het tijd om te doen. Ik handel volgens de volgende vier uitgangspunten:

 1. Doe telkens dat waar je het meest enthousiast van wordt.
  Voel waar je kippenvel, een brok in je keel of kriebel in je onderbuik van krijgt. Doe dat vervolgens. Richt je leven zo in dat het een aaneenschakeling is van die momenten.
 2. Zo goed als je kan.
  Zet stappen en kom in beweging. Ga voorbij de droomfase. Doe echt je uiterste best om verder te komen en die enthousiaste momenten te bereiken.
 3. Voer het zover als mogelijk door.
  Doe alles wat in je macht ligt om telkens weer die kippenvel momenten te kunnen blijven beleven. Overschrijdt geen morele grenzen, gooi het bijltje er niet bij neer. Doe er alles aan wat binnen je mogelijkheden ligt.
 4. Zonder verwachtingen over de uitkomst.
  Kader de resultaten van je acties niet! Verwachtingen over de uitkomst vervormen de reis en het resultaat van je reis. Geniet van je enthousiasme in het hier en nu, blijf alert dat je enthousiasme je blijft bevestigen dat je op het juiste pad bent.

Deze uitgangspunten heb ik geleerd van Bashar die ze in deze Youtube video toelicht.

Dan zijn er nog de volgende drie principes die houvast geven:

 1. Ik ben altijd veilig.
 2. Ik ontvang altijd de informatie die ik nodig heb.
 3. Dagelijks ontvang ik de dingen die ik hoor te ontvangen

Welke handvaten gebruik jij bij het vinden van geluk?

4 Comments

 1. Anneke Bloemendaal

  6 January, 2014 at 10:42

  Wat prachtig, Siemen!
  Had het echt nooit zo mooi kunnen verwoorden als jij, maar je heb ook mijn gevoel verwoordt. Bedankt, ik ga het delen en aan iedereen laten lezen, want wat zou de wereld veranderen als iedereen deed wat jij en ik hebben gedaan.
  Dikke knuffffff
  Anneke.

 2. Melissa van der Beek

  8 January, 2014 at 10:35

  Wauw, Siemen! Wat een inspirerend verhaal! Voor het eerst vind ik het jammer dat ik niet meer op Facebook zit. :-) Dit is namelijk een verhaal om te delen met de rest van de wereld. En dat ga ik ook zeker doen! Bedankt!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

© 2016 Alles kan duurzamer

Theme by Anders NorenUp ↑