Paddenstoelen uit Rotterdam

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

RotterZwamRotterZwam, de eetbare paddenstoelen uit Rotterdam. Achter deze slogan zit een coöperatieve samenwerking tussen Moestuinman Rotterdam en mijzelf. Ik neem jullie graag mee in het gedachtegoed van onze gezamenlijke activiteiten.

Paddenstoelen zijn de opruimers van de natuur. Groeiend op [snoei]hout, [dode] bomen en in de humus laag van de aarde. RotterZwam kweekt eetbare paddenstoelen midden in de stad op eikenhouten stammetjes en op organisch restmateriaal.

We hanteren op dit moment twee methodes om te kweken. Op eikenhout en op substraat.

Eikenhout
We werken voor dit project samen met Groenetakken. Pip Gilmore heeft al jaren ervaring met het kweken van Shi-itake paddenstoelen op eikenhout. Wij gebruiken eikenhout dat gesnoeid wordt door Staatsbosbeheer. In dit hout worden houten pluggen met shi-itake broed geslagen. Na ruim 1 jaar zijn de stammen volgroeid door de paddenstoel en komen de heerlijke shi-itakes uit de stammen.

De stammen geven gedurende vijf jaar paddenstoelen. Wij verkopen de stammen maar ook de losse paddenstoelen. Meer informatie volgt.

Substraat
Daarnaast kweken we paddenstoelen op organisch restmateriaal. Wat betekent dat en hoe doe je het? Voor het substraat gebruiken we een mengsel van koffiedik en stro.

Het koffieprut halen we op bij de lokale horeca. We werken nu al een tijdje samen met Lebkov [aan het Stationsplein bij Rotterdam centraal]. De vestigingsmanager en het personeel zijn erg enthousiast en denken graag met ons mee. Er is zelfs al iemand van Lebkov naar onze workshop “eetbare paddenstoelen kweken” gekomen.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Het stro betrekken we uit de directe omgeving van de stad.

Door te kweken midden in de stad dragen we bij aan het verminderen van de voedsel km’s. De komende tijd dus ook vanuit het oude Tropicana Zwembad. Binnen 10 km van kweek naar uw bord. Een echt streekproduct.

Daarbij halen en bezorgen we op de bakfiets. Geen uitstoot van uitlaatgassen, geen parkeerproblemen en geen extra verkeersdruk door onze activiteiten.

Door te kweken op organisch restmateriaal dragen we bij aan het hergebruik van “afval”. Ipv afvoer naar de vuilverbranding, breken de paddenstoelen van RotterZwam het organisch materiaal af en geven we het terug aan de natuur. Als we klaar zijn met de paddenstoelen, maken tijgerwormen compost van het restant. Zo maken we van “afval” twee nieuwe producten. Paddenstoelen en compost. Upcyclen in de zuiverste vorm.

Ik ben eeuwige dank verschuldigd aan Sanne Houtzager van Studio Houtzager. Zij kan ivm een op handen zijnde verhuizing niet meer vol meewerken. Ze is een belangrijke en energieke kracht geweest gedurende de eerste paar weken van het Tropicana project.

RotterZwam, de exclusieve eetbare paddenstoel uit Rotterdam, is al te vinden in zon arme tuinen in Kralingen-Crooswijk. De komende tijd strijken wij ook neer in het oude Tropicana zwembad.

Update: Inmiddels is ook Mark Slegers aangehaakt bij RotterZwam.

Mark Slegers is al een aantal jaren werkzaam als adviseur en helpt andere bedrijven met aantoonbaar duurzaam te ondernemen. Met RotterZwam kan hij nu zelf nog meer duurzaamheid tot uitvoering brengen en daarmee anderen inspireren en aan te sporen vooral duurzaam te DOEN.

2 Comments

  1. Jammer maar de link naar tropicana zwembad is dood

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

© 2016 Alles kan duurzamer

Theme by Anders NorenUp ↑