In transitie: een evaluatie

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

In transitie

Verandering als constante

In januari van dit jaar lanceerde ik mijn eigen transitie. Loslaten waar ik mee bezig ben [interimmer in de financiële dienstverlening] en totale focus op wat ik graag wil [duurzame groene projecten opzetten].

Inmiddels ben ik vijf hele maanden onderweg. Wat brengt de transitie mij tot nu toe? Tijd voor een tussentijdse evaluatie.

Het ondernemerschap mist de structuur van een vaste baan. Geen negen tot vijf [fijn] maar ook geen duidelijk onderscheid tussen werktijd, avond en weekend [uitdaging]. Geen beoordelingsgesprekken [fijn] maar ook geen functioneringsgesprekken [uitdaging]. Die laatste kunnen wel eens handig zijn om te controleren of je nog op het juiste pad zit. Even hard op denken dus.

Als er weinig geld binnen komt, is het verleidelijk om te vinden dat je niet succesvol bent in je transitie. Dat is dan ook een gedachte die vaak naar boven komt. “Ik verdien er nog te weinig mee”.

Er zijn gelukkig meerdere ijkpunten.

Contacten
Ik heb hele leuke contacten opgedaan in de afgelopen periode. Sommigen daarvan ontwikkelen zich tot interessante zakelijke samenwerkingen. Ik denk aan de workshop eetbare paddenstoelen kweken met de Moestuinman Rotterdam. Maar ook het project rondom het Tropicana dat in samenwerking met  Studio Houtzager vorm begint te krijgen.

Kennis
Ik ben inmiddels gediplomeerd stucadoor. Weliswaar in afwachting van de eerste klussen, maar het diploma is in the pocket.
Daarnaast heb ik, via Strobouw Nederland, kunnen deelnemen aan het Leonardo project van de Europese Strobouw elite.
Ook heb ik inmiddels drie permacultuur ontwerpen voor eetbare tuinen gemaakt. Alle drie de tuinen bevinden zich in de Hoeksche Waard. Volgend jaar wellicht een permacultuur tuinen fietstocht in de HW? Op dit moment werk ik ook aan een tuin in Dordrecht.

Peace of mind
Last but not least geeft het nog steeds een enorm prettig gevoel. Doen waar je je goed bij voelt.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Wat is de vuistregel die ik daarbij hanteer? Handelen naar 1) je grootste enthousiasme 2) naar het best van je kunnen 3) terwijl je er zo lang als mogelijk mee doorgaat 4) zonder verwachtingen over de uitkomst.

Note to self: “Niet teveel waarde hechten aan nu al geld verdienen. Maar het ook niet te lang uitstellen”

UPDATE: Na de nodige reflectie is er nog wat naar boven komen borrelen. Toen ik begin dit jaar begon met mijn koerswijziging, had ik een vrij lege agenda. Ik ben vervolgens heel veel verschillende dingen gaan oppakken om mijn netwerk wat meer buiten de financiële dienstverlening te gaan zoeken en mijn kennis uit te breiden.

In het bestuur van Strobouw Nederland, oprichten en in het bestuur van Transition Town Hoeksche Waard, Permacultuur ontwerpen maken, opleiding voor imker doen, opleiding tot leemstucadoor en ga zo nog maar even door. Al deze zaken beginnen nu vrucht te dragen en mijn agenda heel langzaam te vullen.

Daarmee moet ik afscheid nemen van oud gedrag. Bijvoorbeeld het doorlopend checken van Facebook en mijn mail. Dat deed ik uit verveling, maar nu ik mij niet meer verveel, doe ik het nog steeds…..

Actie I: Facebook app van mijn telefoon verwijderd en minder mail checken..

Daarnaast had ik als interimmer wel een goede weekend structuur. Op zaterdag vrijwilligerswerk en op zondag hockeywedstrijden fluiten. Omdat ik met beiden ben gestopt, loopt mijn werk en alle dingen die eruit voortvloeien in het weekend gewoon door. Ik heb immers de tijd.

Actie II: Mijn agenda gekaderd. Zowel voor door de week als in het weekend. Dat geeft rust, overzicht en meer balans!

5 Comments

 1. Hi Siemen,

  mooi stuk! Heel goed dat je de stap genomen hebt. Ik vind het erg inspirerend om mensen te ontmoeten die hun eigen weg gaan.

  Als je uit de financiële wereld komt, is het loslaten van cijfers = prestatie wellicht wat moeilijk om te doen 😉 maar zeker niet onmogelijk. Er moet uiteraard een minimum binnenkomen om rond te kunnen komen, maar ipv meer geld, kan je ook denken aan kosten minderen (wat je uiteraard allemaal weet). Wat heb je écht nodig en wat niet? etc etc….

  Zo te lezen ben je goed bezig met structuur aanbrengen. Tip van mij: de eerste 20 min van het begin van je werk bepalen de uitkomst van de rest. Dus als je begint op http://www.nu.nl, begin je niet goed 😉

  Wat ik ook mee heb gekregen van Getting Things Done is het maken van een eindreview aan het einde van de dag (waar ben je tevreden over, waar niet over) en alvast een dagplanning te maken voor de volgende dag.

  Nog één laatste tip. Wat heel goed werkt is één iemand of meerdere mensen om je heen verzamelen en periodiek (liefst minimaal maandelijks) samenkomen en je doelen en voortgang te bespreken. Een soort mastermind groep. Werkt als een tierelier :)

  Succes :)

 2. Bas van Duijn

  28 July, 2013 at 11:38

  Hallo Siemen,

  Wat een ontzettende positieve energie komt er alleen al vrij bij het lezen van jouw ervaringen op allerlei vlakken en de manier waarop je het vervolgens weet te delen met anderen. ” Happiness is only real when shared”

  Je gedrevenheid en kijk op zaken zijn absoluut inspirerend.

  Met veel genoegen kijk ik al uit naar de volgende Posts.

  Groet de B

 3. Hallo Siemen,

  Heel inspirerend om te lezen dat je je ideeen uitvoert. En dat bij mij om de hoek in de Hoekse Waard.
  Ik las twee jaar geleden over leem op de muur, nadat we net de muren hadden geverfd. Leem is het product wat ik de volgende keer zeker ga gebruiken.
  Ik ga mij verdiepen in Getting Things Done en Lifehacking, en wie weet tot ziens!

  Groet,
  Gerda

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

© 2016 Alles kan duurzamer

Theme by Anders NorenUp ↑