DIY luchtbevochtiger

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

DIY luchtbevochtiger

DIY luchtbevochtiger

UPDATE: Ik heb de luchtbevochtiging inmiddels door ontwikkeld naar een betere variant. Daarover meer in dit artikel.

Voor het kweken van paddenstoelen is een hoge luchtvochtigheid nodig. Vanaf 70%. Om een dergelijke hoge luchtvochtigheid te krijgen, heb ik online gekeken naar luchtbevochtigers. Dat aanbod beviel mij niet echt.

Vanaf EUR 60,- voor een beetje exemplaar met een goed waterreservoir met uitschieters naar EUR 250,-. Vrij prijzig en als ik de reviews lees, dan gaan ze vaak te snel kapot.

Dus tijd voor een DIY luchtbevochtiger. Met losse, goedkope en makkelijk te vervangen onderdelen.Men neme een emmer. In dit geval een emmer met 20 liter inhoud. Je kan zelf natuurlijk altijd een kleiner exemplaar kiezen.

Daarin leg je een vijver mistmaker. Ik heb er 1 gekocht voor EUR 29,95. Maak een kleine inkeping in de rand van de emmer zodat het kabeltje onder de deksel door naar buiten kan. De vijver mistmaker is een klein rond kokertje met een trillend membraan dat mbv hoge frequentie trillingen, waterdamp creëert.

Vijver mistmaker

Vijver mistmaker

Je hebt nu in potentie al de meest basic luchtbevochtiger. Volgende stap is een [oude] ventilator uit bijvoorbeeld de badkamer. Deze zijn voor EUR 10 te vinden op marktplaats. Maar wellicht heb je zelf ook nog wel een exemplaar liggen.

IMG_4714 IMG_4715Een gat maken in de deksel zodat de ventilator erop past.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Gezien het dunne plastic heb ik niet geboord.

Ik heb een oud keukenmes gebruikt.

 

Als laatste kan je ook nog een tijdsschakelaar kopen die het geheel aan- en uitzet bij een door jou te bepalen luchtvochtigheid. Ik kocht deze voor EUR 29,99 bij Conrad. Er zijn ongetwijfeld andere exemplaren te vinden.

Totale kosten van deze DIY luchtbevochtiger: EUR 60,-. Hieronder zie je het eindresultaat. Esthetisch gezien niet de mooiste, maar wel effectief. En als er iets kapot gaat, kan ik makkelijk een onderdeel vervangen en hoef ik niet het hele apparaat weg te gooien. Op YouTube heb ik een filmpje staan van deze DIY luchtbevochtiger in actie.

IMG_4717

 

4 Comments

  1. Gerry Delaney

    18 June, 2013 at 14:47

    Mistmaker was ook niet nodig geweest. Water wil van zich zelf al verdampen. Natte handoek is ook droog na een aantal uren. Fan had de onzichtbare waterdamp wel uit de emmer geblazen. €29,95 wat we aan bier hadden kunnen uitgeven.

  2. Heb je hier cijfertjes voor: liter per tijdseenheid bv?
    Groeten

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

© 2016 Alles kan duurzamer

Theme by Anders NorenUp ↑