Bijen houden

BijNa het volgen van mijn PDC heb ik besloten om ook bijen te gaan houden. Los van het feit dat ze ernstig in hun aantallen bedreigd worden. Spelen ze een essentiële rol in de voedselvoorziening omdat ze zorgen voor de bestuiving van voedselgewassen.

Daarnaast produceert een bijenkast ongeveer 30 kg honing per jaar. Wellicht een mooie inkomstenbron voor een ondernemer zonder verdienmodel. Om als imker aan de slag te kunnen gaan, dien je eerst de imkers opleiding te volgen. Deze wordt door heel Nederland verzorgd door de Nederlandse Bijenhoudersvereniging [drie keer woordwaarde] oftewel de NBV. De vereniging telt ongeveer 6.500 leden en heeft overal afdelingen.

Elke afdeling organiseert jaarlijks de opleiding tot imker. Deze duurt ongeveer een half jaar en begint altijd in het voorjaar. Het zijn ongeveer 20 lessen. Waarvan de helft theorie is en de andere helft praktijk.

Afgelopen maandag had ik mijn eerste les. Een leuke gemengde groep die de natuur en de bij graag een handje willen helpen. Als het bevalt ga ik tijdens de cursus waarschijnlijk beginnen met mijn eerste volk. Ik deel dat uiteraard met jullie. Op 3 september heb ik het theorie examen en weet ik of ik mij imker mag noemen.

Heb jij ervaring met bijen?

About Siemen

Ik deel informatie over zaken die onze toekomst beïnvloeden. Deze zaken bevinden zich op het vlak van de economie, energie, omgeving.
This entry was posted in Permacultuur and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 comments on “Bijen houden

  1. Ha Siemen,

    Ja ik heb ervaring met bijen. Ik heb zo een cursus in Frankrijk gevolgd. Absoluut heel erg leerzaam en uiteindelijk hillarisch… Ik vertel het nog wel een keertje uitgebreid maar waar het op neerkwam is dat het volk was uitgebreid, de nieuwe koningin en haar troepen gingen opzoek naar een nieuw onderkomen. Minder leuk was het toen we ontdekten dat hun nieuwe ‘huis’ bij ons in de slaapkamer was. Sta je mooi te kijken want ze luisteren voor geen meter die bijen :-). Zonder gekheid, zonder bijen geen leven, zo is het en niet anders! Super dat je de cursus doet, ga er voor.

    • Siemen on said:

      Ik heb inmiddels geleerd dat dat ‘zwermen’ heet. Als imker is het je taak om dat proberen te voorkomen. Want een wormenbak in de slaapkamer dan kan nog, maar een tros bijen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

HTML tags are not allowed.