Workshop strobouw

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Strobouw Nederland Bij een koerswijziging hoort nieuwe kennis en een nieuw netwerk. Daarom ben ik eind vorig jaar lid geworden van Strobouw Nederland. Een club met een uitgebreid netwerk van Nederlandse enthousiastelingen rondom…. strobouw.

Wat me erg aanspreekt aan strobouw is dat stro een restproduct is. Het blijft over nadat de grassoort geoogst is. We hebben er wel bestemmingen voor [In de stal, mulchen in de moestuin en dierenvoer], maar het wordt niet gemaakt met die bestemming voor ogen.  Het gaat om het graan.

Maar je kan er dus ook mee bouwen. Gecombineerd met houtskeletbouw is het een krachtige bouwmethode. Waarom krachtig? Zie de opsomming in dit artikel.

Afgelopen weekend ben ik naar mijn eerste workshop gegaan. Doel: opzetten van een wand van stro en tevens de meest gebruikte gereedschappen leren kennen. Daarnaast kregen we uitleg over de verschillende methodes van constructie.

Het bouwmateriaal

Bij aanvang van de les zag de ruimte er als hierboven uit. Strobalen rechts, de eerste laag van de muur links. Na uitleg over het gebruik van het gereedschap mochten we aan de slag.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Het leuke aan werken met stro is dat iedereen kan meedoen. Met 18 kilo is een baal goed te hanteren. Het advies is om een baal met twee mensen te hanteren. Je tilt 1 baal makkelijk alleen maar als je er 1.200 te doen hebt, ligt de kans op RSI op de loer.

Bouwen met stro is zeker geen “mannen ding”. Het spreekt ook kinderen en vrouwen aan en door de bewerkelijkheid, kan iedereen er wat van zichzelf in kwijt.

Inkorten strobaalOp de afbeelding hiernaast zijn we druk bezig een strobaal wat in te korten. Dit kan met een lange houten breinaald of met een zelf gemaakt stuk gereedschap. Erg praktisch.

Met een vergelijkbaar apparaat wordt elke strobaal gemeten op vochtigheidsgraad. Want een strobaal mag niet te vochtig zijn. Dat is funest voor de constructie.

Na een gezellige dag van samenwerken en uitwisselen van ideeën en ervaringen, stond de muur er toch best snel. Over enkele weken is het vervolg van de workshop. Dan wordt hij gestuct. Ik kan daar helaas niet bij zijn.

Voor meer info over de workshops van Strobouw Nederland kan je hier kijken. Tevens zijn ze te vinden op Facebook.

Het eindresultaat

Een strobalen wandje

 

1 Comment

  1. Als je een keer wilt leemstuken, dan kun je dit jaar wel bij mij terecht. Ik heb diverse strobalen projecten in de pijplijn zitten bij mij in Medebach en mogelijk ook bij anderen…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

© 2016 Alles kan duurzamer

Theme by Anders NorenUp ↑