Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Deze post gaat niet over verkeer. Al zou de titel dat wel suggereren. Het afgelopen jaar hebben we een aantal keuzes gemaakt. Die keuzes hebben betrekking op het leven van onze droom. Zelfvoorzienend leven.

Wij houden niet van [blijven] dromen. Er is beweging nodig om daar te komen waar je graag wil zijn. Welke bewegingen hebben wij gemaakt?

Een van de eerste inzichten was dat ons huis een aantal beperkingen heeft. Beperkingen in de mogelijkheden duurzaam en zelfvoorzienend te leven. Onvoldoende ruimte om zelf voedsel te verbouwen, onvoldoende mogelijkheden om simpele zaken als regenwater opvang te laten werken en te kostbaar om flexibel te blijven. Het huis is te koop gezet en verkocht.

Vanuit een huurhuis kunnen we nu gericht op zoek naar onze nieuwe stek. Een klein maar comfortabel huis met organische vormen [rond?] en van duurzame materialen vervaardigd. Houtskeletbouw met strobalen lijkt op dit moment een goede optie. In januari ga ik een workshop strobouw volgen. Het lijkt me schitterend om zelf ons huis te gaan neerzetten.

Hoe leg je een eetbare tuin aan? Met die gedachte in het achterhoofd ben ik internet op gegaan. Niet lang daarna maakte ik kennis met permacultuur. We hebben een PDC gevolgd in Portugal. Een ervaring die ik niet had willen missen.

Daarnaast hebben we op een aantal vlakken onze kosten drastisch verlaagd. Onze woning was de grootste kostenpost, maar ook heb ik mijn AOV verlaagd, ben ik gewijzigd van ziektekosten verzekeraar, is de inboedel verzekering aangepast, en was de opstal verzekering niet meer nodig. Last but not least gaan we meer tweedehands spullen kopen op marktplaats.

Want wat kan een mens een hoop spullen verzamelen. Ga eens verhuizen en kijk hoeveel je hebt. Wij hebben al heel veel weg gedaan in aanloop naar de verhuizing. Maar ik ga komend jaar nog meer spullen delen en of weg doen. Zoek je nog een goed boek? Kom langs en zoek er 1 uit in mijn boekenkast.

We staan er goed voor om in 2013 verder te gaan met doen waar we enthousiast van worden.