Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Permacultuur

Jullie kennen onze wens voor een zelfvoorzienend huis. Het doel is om uiteindelijk [ergens] een huis neer te zetten dat zoveel als mogelijk in onze eigen behoeften kan voorzien. Een belangrijk onderdeel van die behoeften is voedsel. Hoe gaan wij echter een eetbare tuin aanleggen met onze beperkte kennis op dat vlak? Het antwoord: met permacultuur. [Nee, geen spermacultuur]

Op mijn zoektocht naar het juiste managementsysteem voor het aanleggen van een eetbare tuin, kwam ik al vrij snel bij permacultuur terecht. Het filmpje “Greening the Dessert” op YouTube heeft daarbij de meeste indruk gemaakt. Met de wetenschap dat zelfs woestijn gebieden vruchtbaar te maken zijn, ben ik verder gaan zoeken naar de technieken die bij permacultuur gebruikt worden. De grondlegger van permacultuur, Bill Millison, heeft ook een interessante serie video’s gemaakt. De beeldkwaliteit is niet super maar de inzichten zijn er niet minder om.

Overtuigd van de mogelijkheden voor ons stukje grond, ben ik op zoek gegaan naar een permacultuur opleiding. Er zijn verschillende soorten opleidingen. Je begint eigenlijk altijd met de Permaculture Design Course ook wel PDC genoemd. Deze opleiding wordt over de hele wereld gegeven en duurt in de regel 72 uur. In Nederland zijn de cursusdagen van een PDC echter altijd verspreid over het jaar. Dat wilde ik echter niet.

Iets verder zoekend en een paar telefoontjes verder, vond ik deze Engelse site. Hierop staat een overzicht van “alle” permacultuur opleidingen in Europa. Via die site kwam ik in contact met TreeYo Permaculture. Zij organiseren o.a. een PDC in Terra Alta in Portugal. De PDC kost slechts € 450,- [inclusief verblijf en maaltijden!]. Voor dat geld kan je niet eens twee weken op vakantie, dus het besluit was snel genomen. Van 6 tot en met 19 augustus 2012 hebben wij deelgenomen aan de cursus. Het was erg de moeite waard. Details over de inhoud van de PDC komen in een andere post. Ik wilde hier de zoektocht en de afwegingen delen.