Aanleg rookkanaal en plaatsen houtkachel

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Geinspireerd door het werk van o.a. Chris Martenson (The Crash Course), waarvan ik vind dat het verplicht materiaal is voor een ieder, ben ik al enige tijd bezig om ons huishouden duurzamer te maken. De aanleg van 20 zonnepanelen was daarin de eerste stap. Deze panelen voorzien ons ruimschoots van energie.

De volgende stap was de aanleg van een rookkanaal en het plaatsen van een houtkachel. Gezien het feit dat wij een “moderne” woning hebben, is het niet zo makkelijk om een houtkachel met bijbehorend rookkanaal aan te leggen. Daarom onderstaand een toelichting op de stappen die wij genomen hebben om dit te kunnen realiseren.

Hieronder zien jullie de dwarsdoorsnede van onze woning. Er dient door twee betonnen vloeren geboord te worden. Dit maakte de plaatsing niet makkelijk en daardoor ook niet goedkoop.dwarsdoorsnede woning

Offerte traject:

Wij zijn ons via internet gaan oriënteren op bedrijven die rookkanalen aanleggen. Zodoende vonden wij de volgende bedrijven:

* Beter Huis is een bedrijf dat zich richt op klussen in en om het huis. Zij deden ons een voorstel met een totale prijs van € 2.850,- inclusief BTW, materialen en arbeid. Nadeel hier was dat de betonboring uitbesteedt werd.
* Nico Schouw vonden wij bij ons om de hoek. De naam geeft al aan dat deze onderneming zich eigenlijk alleen richt op het aanleggen van schouwen (en bijhorende rookkanalen). Zij deden ons een voorstel met een totale prijs van € 2.923,- inclusief BTW, materialen en arbeid.
* Wood-Flame vonden we via een collega van mijn partner. Het is een klein familie bedrijf op Oude Tonge. Zij deden ons een voorstel met een totale prijs van € 2.130,- inclusief BTW, materialen en arbeid.

Los van het feit dat Wood-Flame de betonboring zelf deed (in tegenstelling tot Beter Huis) en dat de prijs het scherpst was, sprak vooral het feit dat ze aanbevolen werden door een collega erg aan. Uiteindelijk zijn we daarom voor Wood-Flame gegaan.

Isoduct vs Holotherm:

Tijdens de zoektocht hebben we veel gehoord en gelezen over de verschillen tussen de materialen waar de rookkanalen van gemaakt zijn. Meest gebruikte merken zijn (zover wij kunnen beoordelen) Isoduct en Holotherm.

Isoduct is duurder per strekkende meter. Het is beter geïsoleerd dan Holotherm en voldoet als enige rookkanaal zelfstandig (dus zonder omkokering) aan het bouwbesluit en NEN6062. Omdat het strikt genomen niet omkokerd hoeft te worden, zou het in de uitvoering daarom gelijkwaardig zijn in prijs met Holotherm.

Alhoewel ik de uitkomsten van de diverse onderzoeken door TNO zeker geloof, maakt het per definitie niet zoveel uit welk materiaal je gebruikt. Feit is dat de meningen daarover binnen de rookkanalen aanleg branche sterk verschillen. Zover ik kan beoordelen zijn beiden goede, duurzame producten.

Opslag voor het hout:

Voor de opslag van het hout, had ik een goede ruimte nodig. Aangezien ik het leuk vind om te knutselen, ben ik zelf aan de slag gegaan. Alhoewel het op de foto hieronder nog als opslaghok voor tuingereedschap werd gebruikt, is het inmiddels aardig gesoigneerd. Er gaat ruim twee kuub hout in en als het goed is komen we daar de winter wel mee door. Idealiter had ik het hok twee keer zo groot gemaakt zodat ik ook nat hout kan accommoderen. Nat hout dien je nog een seizoen te drogen voordat je het kan stoken.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Benodigdheden:

* Vier geïmpregneerde houten balken van 2,10 m (staanders)
* Zes geïmpregneerde houten balken van 1,40 m (liggers)
* 15 planken van 2,10m (voor verbinding van de staanders met de liggers)
* Bitumendakje (2 x 1m)
* Veel schroeven (bij voorkeur RVS)

Let bij het maken van je haardhok vooral op de diepte. Het gemiddelde haardhout is 25 tot 35 cm lang. Als je een hok van 50 cm diep bouwt, heb je te weinig ruimte om het hout twee rijen diep te stapelen.

Openhaardhok

Aanleg van het kanaal

Het aanleggen van het rookkanaal is ongeveer 1 dag werk. Er wordt begonnen met het boren van de gaten in de betonnen vloer. Daarbij hoop je dat er geen water-, CV of elektriciteitsleidingen worden geraakt. Bij ons was het echter bij het eerste gat al raak. Zoals je hieronder kunt zien, hadden we een elektriciteitsleiding te pakken (zwarte puntje in het midden van het gat). Gelukkig hadden we de reparatie binnen een uur (zelf) gedaan.

Boorgat rookkanaal

 

Na het boren van de gaten, wordt het rookkanaal geplaatst en kan de kachel worden aangestoken. Het resultaat mag er wezen. Ook al is de winter nog lang niet in zicht, de kachel heeft al enkele keren gebrand.

Het resultaat

Brandende-kachel

Update 1: De opbrengst van een houtkachel verder uitgewerkt.

Update 2: Inmiddels heb ik geleerd dat een Masonry stove veel effectiever met warmte omgaat dan de strakke gietijzeren modellen. Heb je de ruimte? Dan zou ik zeker een dergelijke kachel overwegen. Mijn volgende kachel wordt een dergelijke!

24 Comments

 1. Waarvoor type kachel heb je?
  Zou graag willen weten waar gekocht etc.
  Mooie moderne kachel. Is het houtkachel? Of allesbrander?

  Grts
  Lieve
  (België)

  • Hoi Lieve,

   Onze kachel is een Jøtul F 363. Wij hebben gekozen voor de variant op draaibare voet. Wij hebben hem gekocht bij een “kachelboer” bij ons in de buurt. Het is altijd de moeite waard om meerdere verkopers te bezoeken. Die van ons was een showroom exemplaar en daarom met stevige korting.

   Het is overigens een houtkachel en geen allesbrander.

   Succes met de zoektocht naar een mooie kachel.

 2. Ziet er goed uit, wij zijn ons ook aan het oriënteren voor een geschikt rookkanaal. Nu is een zo dat volgens NEN 6062 een rookkanaal moet voldoen aan T600. Wij hebben ook diverse sites met elkaar vergeleken en hebben gekozen voor een rookkanaal van warmfire T600 geleverd door http://www.hgb-trading.nl Nu alleen nog een mooie kachel scoren, het model dat jij heb vind ik er mooi. Zoiets gaan we proberen te vinden.

  Gr.nomy

  • Ook ik ben op zoek naar een goed betaalbaar rookkanaal. Zo ben ik terecht gekomen op de site van http://www.123-kaminofen.de

   Hier staan, naar mijn mening, betere pijpen op dan op http://www.hgb-trading.nl

   Het verschil zit hem in de dikte van de isolatie. Bij 123-kaminofen is dit 35 mm en bij hgb slechts 25. Prijsverschil is er nauwelijks, maar verschil in warmteoverdracht van de binnen naar de buitenwand is enorm.

   Ook zit er een zg. warmtebrug in de kanalen van HGB. Hierdoor komt er stess in het materiaal te zitten, wat kan leiden tot haarscheurtjes.

   Daarom heb ik besloten om voor de, naar mijn mening, betere kanaaldelen van 123 te gaan. Maar dat is uiteraard een persoonlijke keuze.

 3. Beste ,
  Hebben ze die gaten met water geboord of gewoon zo ?
  Bij ons is alles reeds bepleisterd dus de waterschade ……
  Bedankt ,
  Fred

  • Hoi Fred,

   Het gat is inderdaad geboord met een water gekoelde betonboor. Het water wordt gelijk opgezogen met een bouwstofzuiger. Dat geeft in de regel dus geen beschadigingen aan de muren.

   Bij ons is uiteindelijk wel een elektriciteitsleiding in het plafond geraakt. Hierdoor hadden we een beetje schade aan het plafond. Maar dat was makkelijk weg te werken.

   Groet,
   Siemen

 4. Hallo Siemen,

  Tijdens het rondstruinen en googelen naar “plaatsen openhaard” kwam ik hier terecht.
  Veel antwoorden op mijn vragen heb ik hier gevonden. Ik hou je wel op de hoogte.

  Groet, Rudy

 5. Hallo Siemen,

  bedankt voor je goede informatie. Die komt voor mij als geroepen.

  Toch een vraagje: je schrijft dat Isoduct als enige rookkanaal voldoet zonder omkokering. Maar dat geldt toch alleen als er zich geen brandbare of – gevaarlijke materialen in de directe omgeving van het kanaal bevinden. Bij bv een houten vloer zal ‘de vlieger’ dus niet opgaan. Toch?

  Ik hoor graag van je.

  • Hoi Gerrit,

   Dat klopt. Maar bij brandbaar materiaal moet je volgens mij denken aan kleren oid. Je moet niet je badjas aan een haakje aan het kanaal hangen. De koker heeft meestal nog een afstandhouder die in een vierkant rond de pijp zit. Als je die afstand aanhoudt zit je volgens mij goed.

   Groet,
   Siemen

 6. Hallo Siemen,

  Zelf aan het nadenken over geslotenhaard in nieuwbouwwoning echter lees ik over vergunningen op internet. Heb je een vergunning moeten aanvragen voor deze haard en rookkanaal/schoorsteen?
  Zijn de totale kosten incl. haard zelf (buiten materiaal rookkanaal/schoorsteen etc)?

  hoor graag van je.
  Ang

  • Hoi Angela,

   Vergunningen verschillen per gemeente. Je kan het beste even googlen op vergunning + naam van je gemeente. Dan heb je al snel zicht op wat voor soort vergunningen er verleend worden. Als je het zeker wilt weten, kan je het beste de de betreffende afdeling bij de gemeente bellen. Bij mij was er geen sprake van een vergunning voor het plaatsen van een rookkanaal.

   De genoemde kosten in mijn blog gaan alleen over de aanleg van het kanaal. De kosten van een goede kachel komen daar nog bij. Mijn advies op gebied van kachel [met mijn kennis van nu] zou zijn de aanschaf van een masonry stove [ik weet niet hoe hij in het Nederlands heet] overwegen.

   Door zijn massieve ontwerp geeft hij nog lang na het vuur uit is warmte af.

   Zie bij update 2 in het artikel hierboven afbeeldingen van een dergelijke kachel.

   Succes.

   Groet,
   Siemen

 7. Hallo Siemen,

  Wij hebben een nieuwbouwwoning gekocht, deze wordt vanaf volgende week gebouwd.
  Volgens de aannemer kan de noodzakelijke lucht aanvoer niet vanuit de kruipruimte worden aangevoerd…. heb jij tips betreft de aanvoer van zuurstof ?

  Hoor graag, vriendelijke groet,
  Martijn.

  • Hoi Martijn,

   Dank voor je bericht. Datzelfde argument gebruikte men destijds bij ons ook. Eigenlijk is het ideaal om zuurstof aan te zuigen vanuit de kruipruimte. Men moest daarvoor wel een gat boren in de vloer. Om twee redenen hebben wij dat toen niet gedaan. 1) Kans dat men door de vloerverwarmingsbuizen of andere leidingen boorden 2) te duur.

   We hebben het uiteindelijk dus niet gedaan. Omdat onze woning niet hermetisch dicht was [we hebben ventilatieroosters die open en dicht kunnen] hebben we nooit problemen gehad met zuurstof aanvoer. Dus bij voldoende omvang van de woonkamer en regelbare ventilatie is mijn ervaring dat het goed gaat.

   Succes!

   Groet,
   Siemen

 8. Natasja Wolters

  7 December, 2013 at 14:57

  Hallo Siemen,
  Ik ben benieuwd hoe warm het isoduct kanaal aan de buitenzijde wordt als je aan het stoken bent? Weet je ook de temperatuur naar 3 á 4 uur stoken? Wij zitten te twijfelen tussen een isoduct kanaal of poujoulat rookkanaal.

  Ik hoor het graag van jouw. Groet Natasja

  • Hoi Natasja,

   Ons kanaal krijgt na 4 uur stoken de temperatuur van een net gezette kop thee. Goed warm, je houdt je hand er niet lang tegenaan maar je brand je er niet aan.

   Succes met de afwegingen.

   Groet,
   Siemen

 9. Hallo Siemen,

  Misschien staat het ergens in een van je blogs maar dat heb ik nog niet kunnen vinden maar
  wat voor soort stoker ben jij? Echt voor de sfeer in de weekenden of echt dagelijks elke avond?
  Verder mijn complimenten voor je blog over jou houtkachel!

  Ruud

  • Hoi Ruud,

   Dank voor je reactie en het compliment.

   Ik heb inderdaad nog niet vermeld wat voor soort stoker ik ben. Primair stook ik voor de warmte. Dus als het huis verwarmt dient te worden. Boven hebben we toch nooit de verwarming aan. Dus we stoken dan voor de woonkamer.

   Maar daarnaast schuw ik stoken voor de gezelligheid niet. 😉

   Groet,
   Siemen

 10. Maartje Goslinga

  22 December, 2014 at 17:24

  Bedankt voor de tips, wij willen net z’n kachel maar konden die ook niet volledig naar wens vinden.

 11. Hallo,
  Ik hoor van iemand die een rookkanaal in een bestaande woning heeft laten plaatsen dat er nogal wat water vrijkomt. Bij ons moet het rookkanaal door twee betonnen vloeren, een naderhand aangelegde vliering en het dak. Ik ben bang voor schade aan muren, houten vloer en laminaat. Hoe zijn jullie ervaringen daarin?
  groet, Edith

 12. Ik heb inmiddels ook zonnepanelen op mijn platte dak om de schoorsteen heen laten leggen, of zetten, hoe je het ook noemen wilt . Wat ik mij nu afvraag is , of de evt. vonken die mogelijk vrij komen bij een houtgestookte kachel, geen schade kunnen toebrengen aan de zonnepanelen. Weet jij hier misschien iets meer over ? b.v.d.

 13. Hi Siemen,
  Wij hebben een woning met zo’n zelfde haard met een enkelwandig zodat 1e verdieping ook verwarmd. Echter daarna door betonnen vloer achter muur op zolder door dak. Of het in gesloten deel dubbelwandig is weet ik niet. Nu na 2 keer stoken ervaren we bruine druppels vanaf kleine stalen plaat rond pijp waar het door vloer gaat. Geen roest of hars. Meest denkbare is dat stucwerk smelt. Rond ijzeren plaat is het nu na ca 12 jr ook bruin uitgeslagen. Moet hier niet een speciaal hittebestendig blok omheen in plafond/vloer?
  Ben je zeer erkentelijk voor info.
  Mvg
  Sam

  • Hoi Sam,

   Dank voor je comment. Ik ben geen expert maar deel mijn persoonlijke ervaring. Ik zou hier een expert naar laten kijken.

   Er is een mogelijkheid dat het roet aanslag is die van binnen naar buiten lekt omdat twee delen niet goed in elkaar geschoven zijn.

   Groet,
   Siemen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

© 2016 Alles kan duurzamer

Theme by Anders NorenUp ↑